"Η τοποθεσία"

Σε απόσταση 23χλμ. από την Καρδίτσα συναντάμε την Καστανιά κανονικά θα έπρεπε να λέγεται Ελατος, Ελατοχώρι, ένα χωριό με τουριστική υποδομή και στο οποίο βρίσκεται το Μουσείο Χλωρίδας και Πανίδας Αγράφων. Είναι το πρώτο χωριό της περιοχής της Λίμνης που θα συναντήσουμε, αν επιλέξουμε να αρχίσουμε την επίσκεψή μας από τη νοτιοανατολική της πλευρά. Το καλοκαίρι η Καστανιά ζωντανεύει από τους παραθεριστές και γεμίζει με παρέες που ανταμώνουν μετά από πολύ καιρό και δημιουργούν μία πολύ ευχάριστη, σχεδόν πανηγυρική ατμόσφαιρα. Από παλιά άλλωστε ήταν αγαπημένος προορισμός καλοκαιρινών διακοπών για τους Καρδιτσιώτες.

Το χωρίο έχει εξελιχθεί σε τουριστικό θέρετρο και βρίσκεται σε υψόμετρο 800μ. σε μια τοποθεσία κατάφυτη από έλατα και μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από τη λίμνη Πλαστήρα .Είναι ιδανικός προορισμός για καλοκαιρινό και χειμερινό τουρισμό καθώς βρίσκεται σε μια προικισμένη από τη φύση γεωγραφική θέση, η οποία γοητεύει τους εκδρομείς οποιαδήποτε εποχή του χρόνου κι αν επισκεφθούν το χωριό.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα (λείψανα κάστρου, στο λόφο πάνω από το χωριό) δείχνουν ότι η περιοχή κατοικείται από την αρχαιότητα. Πιθανολογείται, μάλιστα, ότι εδώ βρισκόταν η αρχαία Μενελαίδα. Έχουν επίσης εντοπιστεί (θέση Τσούκα) ερείπια μικρού οικισμού των Ελληνιστικών χρόνων, καθώς και τάφοι της Ρωμαϊκής εποχής (περιοχή κάστρου). Στο κέντρο του οικισμού υψώνεται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου, με αξιόλογο ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα και δεσποτικές εικόνες της ίδιας εποχής. Στο ναό φυλάσσεται και η κάρα του αγίου Τρύφωνα.

Επίσης μην παραλείψετε να επισκεφτείτε τη βιοτεχνία τσαρουχιών καθώς είναι μία απο τις τρείς που έχουν απομείνει πλέον στην Ελλάδα. Στην Καστανιά υπάρχουν υπαίθριοι χώροι αναψυχής, το μονότοξο πέτρινο γεφύρι «Καρρά» και αρκετές ονομαστές πηγές (Κάτω Βρύση, Πέρα Βρύση, Βράτσια κ.ά). Υπέροχη θέα μπορείτε να απολαύσετε από τις κορυφές Τσιούκα (του βουνού Ίταμος) και Πυργούλης. Επίσης, περίπου 3 χλμ νότια της Καστανιάς βρίσκεται η ιστορική βρύση Ιτάμου, σε ένα πυκνό ελατόδασος, ιδανικός τόπος χαλάρωσης και απόλαυσης της φύσης.

 

 

line1

images © Copyright Dimitris Tsoukis